Algemene informatie
Alfa Romeo is een Italiaanse autofabrikant en is in 1910 opgericht. Eerst werd alleen de naam ALFA (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili) gebruikt, maar naar de overname van Nicola Romeo werd hier Romeo aan toegevoegd. Vanaf 1918 wordt dus gesproken van de naam Alfa Romeo.
Geschiedenis
Toen Nicola Romeo de fabriek kocht had het nog geen intenties om daar ook auto’s te gaan produceren. De autoproductie moest plaatsmaken voor de productie van militair materieel. In aanloop naar de eerste wereldoorlog was hier namelijk enorm veel vraag voor en Romeo zag hier veel handel in. De fabriek produceerde onder leiding van Nicola Romeo vliegtuigen, auto’s, landbouwvoertuigen en zelfs schepen. Na de oorlog ging de fabriek, met hulp van de overheid, zich richten op de automarkt.
Alfa Romeo moest merkbekendheid gaan generen en ging dit doen doormiddel van deelname aan verschillende autoraces. Met Enzo Ferrari als coureur behaalde Alfa Romeo grote successen. Succesvol ontwerper van deze raceauto’s was de van Fiat overgekomen Vittorio Jano.
Nicola Romeo verliet Alfa Romeo toen het bedrijf in 1928 bijna failliet ging. Dit faillissement werd gered door de overheid van Italië. Tijdens de tweede wereldoorlog ging het bijna fout voor Alfa Romeo. Ze kwamen bijna in handen van de Duitsers, maar de oorlog stopte net op tijd om dat te voorkomen. Ook werd de fabriek van Alfa Romeo een paar keer gebombardeerd, dit leidde tot grote schade.
Na de oorlog moest Alfa Romeo weer rustig aan gaan beginnen. Dit deden ze met een aantal niet al te succesvolle types. Daarnaast kwam ook de autosport weer terug, hierin deed ook Alfa Romeo mee en dit waren ze zeker nog niet verleerd. Vanaf 1950 begon Alfa Romeo weer echt te draaien. Zo werden de auto’s vanaf toen aan de lopende band geproduceerd. Daarnaast werden technologieën die voor autoraces werden gebruikt ook steeds meer gebruikt voor ‘gewone’ auto’s.
Doordat de Alfa Romeo nu genoeg marktbekendheid had genereerd, ging het zich minder richten op de autoraces en meer op productiewagens. Uit deze overgang kwamen de Giulietta en de Giulia. Deze twee types werden erg succesvol.
De overheid heeft met Alfa Romeo verschillende plannen om de arme bevolking in het zuiden te helpen en daardoor komt er in het zuiden van Italië een nieuwe fabriek. Deze sociale plannen van de overheid werken in het nadeel van Alfa Romeo. Ze proberen te fuseren met Nissan, maar dit blijkt later een grote flop. In 1986 komt Alfa Romeo uiteindelijk in handen van Fiat. Dit loopt wel erg goed en dat zorgt ervoor dat Alfa Romeo sterk verbeterd.
Dat Alfa Romeo onderdeel is van Fiat is voor het eerst te zien met de Alfa Romeo 164. Dit model is erg succesvol en hierna zullen er meerdere succesvolle modellen te zien zijn zoals de Alfa Romeo GTV en de Alfa Romeo 156. Door deze modellen komt Alfa Romeo echt goed op de markt te staan en hedendaagse succesvolle typen van Alfa Romeo zijn: de Giulietta en de MiTo.