Algemene informatie
Lancia is een Italiaans automerk. Lancia is opgericht in 1906 door Vincenzo Lancia en zijn partner Claudio Fagolin. Het hoofdkantoor is gevestigd in Turijn.
Geschiedenis
Vicenzo Lancia is de zoon van een vermogend man. De vader van Vicenzo wil dan ook dat zijn zoon advocaat wordt. Vicenzo zelf heeft niet zoveel met leren en daarom stuurt zijn vader hem naar een kostschool. Op deze kostschool moet Vicenzo opgeleid worden tot advocaat, maar in plaats van leren zit hij vaak te sleutelen in de garage van de kostschool. Zijn vader geeft het op om van zijn zoon een advocaat te maken en Vicenzo gaat uiteindelijk werken op de werkplaats.
Vicenzo Lancia komt uiteindelijk bij FIAT terecht en wordt daar een van de topcoureurs. Hij ontmoet daar ook Claudio Fagolin. Samen met Fagolin besluit hij zijn droom waar te maken en eigen auto’s te ontwikkelen. In 1906 richt hij zijn eigen bedrijf op, Lancia & C. De eerste auto is de Alpha deze wordt in 1913 opgevolgd door de Theta.
In 1922 kunnen ze de auto’s op grote schaal produceren. Dit zorgt voor een flinke groei van het bedrijf. Daarnaast komt Lancia met de innoverende Lambda, deze laat zien dat Lancia enorm vooruitstrevend is. Daarnaast komt het met nieuwe innovatieve technologieën zoals de elastische motorophanging, achteras met bladveren en een remsysteem dat hydraulisch is.
Vanaf de jaren ’50 is Lancia zich meer gaan richten op sportiviteit. Waar de speerpunten van Lancia eerst vooral lagen bij comfort en luxe, is nu sportiviteit erg belangrijk. Door het sportieve karakter te benadrukken doet Lancia mee aan veel races en is daar ook erg succesvol. Veel van deze raceauto’s zijn ook beschikbaar voor particuliere verkoop. Een voorbeeld daarvan is de Stratos, een aparte verschijning op de openbare wegen.
Lancia positioneert zich tegenwoordig nog steeds als een vooruitstrevend merk. Lancia lukt het nog niet echt op grote aantallen te verkopen en probeert daar iets aan te doen. Zo was er in 2008 de comeback van de Delta en ook is de Thesis in 2004 geïntroduceerd.